Hogyan válasszunk társasjátékot?

Hogyan válasszunk társasjátékot?

Tippek, gyakorlati tanácsok társasjátékválasztáshoz.

" Szeretnénk társasjátékokat venni,de melyiket válasszuk a sok közül, hogyan találjuk meg a megfelelőt?" teszik fel jogosan a kérdést azok, akik társasjátékvásárlás előtt állnak. Nyilván senki sem akar olyan játékért pénzt kiadni, amely később a polcon, vagy a szekrény mélyén porosodik majd. Megfelelő körültekintéssel, egy kis időt rászánva azonban szinte biztos, hogy sikerül kiválasztani amit kerestünk.

Hogyan kezdjük el a játék kiválasztását?

Legelső teendőnk, hogy átgondoljuk, hányan és kikkel szeretnénk játszani majd. Ezután elkezdhetünk a kategóriák között nézelődni. Fontos tudni, hogy az egyes kategóriák között átfedés van, ami annyit jelent, hogy pl.egy bizonyos  stratégiai játék például megtalálható a családi társasok között is, mert egy egyszerűbb, bevezető társasról van szó, amit nem csak a tapasztalt játékosok tudnak játszani. A parti társasjátékok között is vannak, amelyeket minden korosztály játszhat, de pl. a felnőtt partijátékok közt ne nagyon nézelődjünk, ha gyerekekkel is játszanánk. Az ügyességi, gyorsasági és memóriajátékokkal mindenki játszhat, csak a játékok témája határozza meg ki melyikkel szeretne.

A legtöbben családdal, gyerekekkel, barátokkal játszanak, ezért a "Családi társasjátékok kategóriát keresik fel. Itt találhatóak azok a játékok, amelyekkel különböző korú gyerekek és felnőttek is együtt tudnak játszani. A játékszabályok, a játékmenet könnyen megérthető, és a játékidő sem túl hosszú. A 2-4 fős vagy 2-6 fős játékok közül szoktak a legtöbben választani, mert ezeket akár két játékos is játszhatja, ha épp nincs nagyobb társaság. A 8 éves kortól ajánlott társasok már az egész családnak élvezetes játékélményt nyújtanak, a szülőknek, idősebb, felnőtt játékosoknak sem túl gyerekes, egyszerű a játék. 

Amennyiben felnőtt, baráti társaságok játszanak együtt, úgy érdemesebb a 10 éves kortól játszható termékek közt keresgélni. Ezek már kicsit komplexebb játékok, kb. 60-90 perces játékidővel. A kiadó által javasolt korhatárok amúgy nincsenek kőbe vésve, inkább arról adnak információt, hogy minimum hány éves játékost érdemes bevonni a játékba, mert a játék csak akkor élmény, ha mindenki tisztában van a játékszabályokkal, játékmenettel. Nem mindig van lehetőségünk összejönni négyen-hatan játszani, a ketten játszható, ún. kétfős társasjátékokból is sok nagyon jó közül választhatunk.Fontos, hogy ezekkel a játékokkal csak ketten tudtok játszani,nincs lehetőség több játékos bevonására. Az absztrakt társasjátékok és a kártyajátékok között keresgélve több ilyen játékot is találhattok.

Amikor már megvan, hogy kikkel, hányan, és milyen nehézségű társasjátékot szeretnénk beszerezni, akkor még mindig van lehetőségünk további szűrésre a játékok tematikája és mechanizmusa  szerint is. Nem feltétlenül kell egymás ellen játszanunk, az utóbbi idők legnépszerűbb kategóriája: a kooperatív társasjátékok. Itt együtt, csapatban, összedolgozva kell legyőznünk magát a játékot. Vagy együtt nyerünk, vagy együtt veszítünk. Ide tartoznak az úgynevezett történetvezérelt játékok, amelyekben az adott játék egy megadott eseménysoron vezet végig, de döntéseinkkel mi magunk befolyásoljuk a játékmenetet pozitív, vagy negatív irányba. Ilyenek a szabadulós, és a rejtélymegoldó típusú társasok.

Versengeni szerető játékosoknak is vannak ajánlatok, ezek az úgynevezett kompetitív játékok, ahol mindenki a saját kis dolgait menedzseli,építgeti,pontokat gyűjtöget úgy, hogy a játékostársakkal igazán nincs  interakció. A játék végeztével jön az értékelés, hogy ki meddig jutott. A győztes az, aki a legelőször teljesíti a játék célját, de a többiek is eljutnak valameddig, a további dobogós helyezések ettől függenek majd.

Egymás ellen, a másik kárára játszva győzedelmeskedhetünk a konfrontatív társasjátékokkal. Ezeket a játékokat gyerekekkel csak akkor játsszuk, ha biztosak vagyunk benne, hogy nincs türelmetlenkedés, sértődés. A gyerkőcök ugyanis nem nagyon szeretnek veszíteni..főleg úgy, hogy a játékostárs tesz keresztbe nekik.

Az extrém felnőtt partijátékok kifejezetten 18 éves kortól ajánlottak, a jó hangulatú bulik, összejövetelek mára már nélkülözhetetlen kellékei. Egyszerű szabályok, gyors, pörgős játékmenet, rövid játékidő jellemzi ezeket a játékokat. Morbid, pikáns humor, a "szívatós" játékok kedvelőinek itt érdemes nézelődni. 

A Magyarországon forgalmazott társasjátékok szinte kizárólag magyar nyelvűek, de beszerezhetők idegen nyelvű - főleg angol- játékok is. A forgalmazók ezekhez legtöbbször mellékelnek magyar nyelvű nyomtatott játékszabályt. A játékok közt vannak az úgynevezett nyelvfüggetlenek - ezek külföldi kiadású termékek, de a játékelemek nem tartalmaznak idegen nyelvű szövegeket, tartalmakat, így nem szükséges nyelvtudás a játék elkezdéséhez. A nyelvfüggő, nyelvtudást igénylő játékoknál már a játék alkotórészein, például a kártyákon  vannak adott esetben angol szövegek, amiket érteni kell, ha játszani szeretnénk. 

Napjainkban egy új játék megjelenésekor a kiadó szinte mindig elkészít egy bemutató video anyagot, ahol profi játékmesterek magyarázzák el a laikus vásárlóknak a játékmenetet, szabályokat. Ezenkívül vannak lelkes "amatőr" társasjátékrajongók is, akiknek a Youtube csatornája már többszázezres látogatottságú, mindenképp ajánlott felkeresni ezeket is. Legegyszerűbb, ha a kiszemelt társasjátékot beírjuk a Youtube keresőbe, és már nézhetjük is a bemutató videókat. Érdemes többet is megnézni, mert mindegyik kicsit más szemszögből mutatja be a kiválasztott játékot. Sokan pont ilyen videók megnézése után kapnak kedvet egy-egy társasjátékhoz, ezért tényleg nagyon ajánlom. A legnépszerűbb videókat weboldalunkon is közzé tesszük, a lap aljára görgetve megtalálhatod őket.

A  termékeink adatlapján -amennyiben van-  megtalálhatod a játékhoz mellékelt nyomtatott játékszabály letölthető pdf. verzióját is, ezt is érdemes elolvasni. A videók megnézése és a játékszabály átolvasása után még mindig lehet olyan érzésed, hogy nem teljesen egyértelmű a játékmenet,és a játékostársaink sem egyszerre értik meg a szabályokat, ki előbb, ki később. Érdemes először egy nyílt partit játszani, amelynek csak az legyen a célja,hogy lássuk hogyan működik a játék, és minden játékosnak egyértelmű legyen a játékszabályzat. 

Akik már komolyabb társasjátékgyűjteménnyel rendelkeznek, rendszeresen vesznek játékokat, figyelik a legfrissebb híreket, már van annyi tapasztalatuk, hogy a társasjáték szerzői alapján is tudják mi várható az adott játéktól. Például Uwe Rosenberg a legjobb absztrakt társasjátékok szerzője ( pl. Patchwork, Nova Luna), Reiner Knizia a stratégiai játékok egyik "királya" ( Eldorádó legendája, Equinox, Bálnalovasok, My City),  a francia Antoine Bouza ( 7 csoda, Takenoko, Hanabi, Draftosaurus )  szintén ismert szerző a hozzáértők körében. A magyar szerzőkről se feledkezzünk meg, nagy siker Szőllösi Péter két kártyajátéka: a Gyümi és a Gyümi géniusz. A legnézettebb társasjátékokkal foglalkozó magyar Youtube csatorna tulajdonosa Győri Zoltán Spicy partijátékát már a nemzetközi szakma is felfedezte, több díjra is jelölték. Az ő nevéhez fűződik még az Igen? és az Igen..és? partijátékok is.

Egy szó mint száz, rengeteg információt lehet manapság összegyűjteni társasjáték témában, csak türelem kell hozzá. Ha nincs időd, vagy kedved időt áldozni erre, nyugodtan írj az ügyfélszolgálatnak, vagy akár telefonon is tudunk segíteni.

Végül jöjjön egy kis ajánló a fent leírtak figyelembe vételével, ezekkel a társasokkal nem lehet mellényúlni, örök kedvencek.

Gyerekekkel együtt játszható egyik legjobb kooperatív, együttműködős szókitalálós játék: Concept Kids: Állatok

Kompetitív, versengős játék, szintén gyerkőcöknek: Reiner Knizia: Pingvin , a Sprint és nagy siker még a : Flúgos Futam 

Szabadulós kooperatív játékok egyik bestsellere: a Szabadulópakli sorozat ( 6 szabadulós kaland)

Bevezető családi stratégiai játékok kedvencei: A három kismalac Ticket to Ride- Az első utazás, 7 csoda sorozat, Álomház, Azul sorozat

Családi, partijátékok: az egyik legjobb: a Twin It , mert 3 különböző játékmódot kínál- 1. versengős, 2.csapatok egymás ellen- együttműködős,  3. kooperatív- mindenki- egy játékos ellen.. 

A mostanában legnépszerűbb: Cica, pizza, taco, gida, sajt, Sushi Go, Sushi Go Party, Hanabi.

Legkedveltebb felnőtt partijátékok: Shit Happens, Bumm!- felnőtt partijáték, Villamos dilemma, Konyec konyha,5 másodperc 3 válasz tabuk nélkül, Buliszervíz partijáték

 

 

 

Webáruház készítés