Leo-társasjáték ismertető

Leo-társasjáték ismertető

Leo, a kedvenc oroszlánunk

A Leo társasjáték az egyike a legkeresettebb gyerektársasoknak, időről-időre kifogynak a raktárak, annyian szeretnék megvásárolni. Na de mitől ilyen népszerű évek óta a sörényes kis kedvencünk? Az alábbiakban megpróbálok erre magyarázatot adni.

A játék egyik fő erénye, hogy kooperatív, tehát nem egymás ellen játszanak a gyerekek, hanem együtt próbálják elérni a játék által kitűzött célt. Szerzője Leo Colovini, egy elismert olasz játéktervező.

A  főszereplő: Leo, az oroszlán, akinek sürgősen el kell jutnia az állatborbélyhoz, mert igencsak megnőtt a sörénye. A játékosok közösen segítik Leót az úton, de vigyázniuk kell, mert ha túl sokáig beszélget az erdei állatokkal, akkor nem ér oda időben, és vissza kell térnie másnap. A játék célja, hogy Leo öt nap alatt elérjen a borbélyhoz, különben megint lemarad az új frizurájáról! 

A játékosok kártyákat játszanak ki a kezükből, amelyek meghatározzák, hogy Leo hány mezőt léphet előre a játéktáblán. Minden mezőn különböző állatok várják, és ezek az állatok változó ideig tartják őt szóval – emiatt értékes percek veszhetnek el! A mezők színe és az általuk megadott idő nagyon fontos tényezők a játékmenetben. A játékosoknak emlékezniük kell arra, hogy melyik mezőn melyik állat található, és mennyi ideig tartja fel Leót, hogy a következő fordulókban hatékonyabban tudjanak előrehaladni.

A játék menete

A játékosok közösen dolgoznak azon, hogy Leo minél kevesebb időveszteséggel érjen el a borbélyhoz. A játék napokból áll, és minden nap Leo útra kel, hogy elérje célját.

A játékosok egymás után kijátszanak egy-egy kártyát a kezükből. A kártyákon szereplő szám mutatja meg, hogy Leo hány mezőt léphet előre. Leo figurája előrelép, és a mező, amelyen megáll, felfordításra kerül. Ez a megfordított mező egy állatot mutat. A mezőn található állattal adott számú órát veszteget el Leo, amíg beszélgetnek. Ha a kártya színe megegyezik a mező színével, akkor Leo nem veszteget időt (0 óra). Ha nem egyezik, akkor az állat által feltüntetett órákat kell hozzáadni az időhöz. 

A nap elején az óra reggel 8 órakor kezdődik. Minden lépéssel előre kell lépni az órán az időveszteség függvényében.

Amint az óra újra 8 órához ér (a nap vége), Leo visszatér otthonába, és a játékosok a következő napra kezdenek felkészülni. Azok a mezők, amelyek már fel lettek fordítva, továbbra is felfordítva maradnak. Ha Leo nem ér oda a borbélyhoz egy nap alatt, a napjelző eggyel előrébb lép, és újra kezdődik az út. A játékosok ismét kijátszanak kártyákat, hogy Leo tovább haladjon, miközben emlékeznek arra, milyen állatokkal találkoztak előző napokon.

Győzelem: Ha Leo az ötödik nap vége előtt eléri a borbélyt, a játékosok közösen győznek. Vereség: Ha az ötödik nap végére Leo nem ér célba, és elfogy az idő, a játékosok elveszítik a játékot.

Tippek, tanácsok:

A játékosoknak fontos megjegyezniük, hogy melyik mezőn melyik állat van, hogy a következő napokon jobban tudják tervezni a lépéseket. A játék során a játékosok együtt kell dönteniük, hogy ki milyen kártyát játszik ki, hogy Leo a legkevesebb időveszteséggel érje el a célját. Figyelni kell arra, hogy minden napban mennyi idő áll rendelkezésre, és hogy milyen kártyák vannak a kezekben, hogy optimálisan léphessetek előre.

Összefoglalva: A Leo társasjáték egy könnyen tanulható, szórakoztató kooperatív társasjáték 6 éves kortól, amely fejleszti a memóriát , a csapatmunkához, együttműködéshez való készségeket, kommunikációt.


Webáruház készítés