tel: +36306489323      e-mail: info@legjobbtarsasok.hu   

személyes átvétel: 1066. Teréz krt 58. ( udvarban) Borháló üzlet

térképlink:    

legjobbtársasok-blog

Társasjáték ajánló: A 7 csoda

2020.01.23 08:40
Társasjáték ajánló:  A   7  csoda

A  7 csoda társasjáték bemutatása

Egy olyan társasjátékot szeretnék bemutatni Neked , ami " feltűnően" sok díjat gyűjtött be a megjelenése óta. A  nálunk is kapható magyar kiadás dobozát ha kézbe veszed, akkor, ha jól számoltam 24 díj logóját láthatod, ami egyértelműen azt mutatja,hogy a szakma és a közönség körében is elismert játékról van szó. A játék és a kiegészítők szerzője : Antoine Bouza

 

A 7 csoda egy civilizáció építős társas, ami kb. 30 perces játékidejével olyan játszani vágyókat is asztalhoz ültet, akik nem szeretnének, vagy nincs idejük több órát játékkal tölteni. Az elnevezés sem a véletlen műve, a címe a világ 7 csodájára utal illetve  a játékot akár 7 fő is játszhatja. ( és a játékidő még így sem haladja meg az 1 órát.) Persze akár ketten is leülhetünk játszani, de igazán 3 főtől érdemes. A  kiadó is "vette a lapot" , és ezt figyelembe véve  kifejezetten két játékos  részére piacra dobták a " 7 csoda: Párbaj"  kiegészítőt.

A játék tartozékai, a játéktáblák, kártyák nagyon szépen kivitelezett, jó minőségű anyagokból vannak, az illusztrációk szemet gyönyörködtetőek.

A játék lényege: minden játékos egy ókori csodát menedzsel, 3 korszakon keresztül kell felépítenie a civilizációt. A játék menete viszonylag egyszerű, és nagy előnye, hogy nincs üresjárat egy játékos számára sem, mivel mindenki mindig cselekvésben van. Ráadásul a játék stílusa attól is függ, hogy éppen hányan játszanak. Kevesebb játékos esetén könnyebb átlátni a dolgokat , minél többen játszunk, annál inkább kell fokozottan figyelni a taktikánkra, és a többiekre. A  szerencse is nagy szerepet játszhat a végkimenetelben. 

A játék menete: Minden játékos kap egy civilizációs táblát , majd a hét kártyából egyszerre mindenki kiválaszt egyet, és a maradékot továbbadja a bal oldali szomszédjának. A kiválasztott lapokat mindenki egyszerre használja fel tetszése szerint. Ezután a szomszédtól kapott pakliból ismét választunk, és ez így megy tovább mindaddig, amíg mindenki kiválasztott hat kártyát (tehát a végén az utolsót mindenki eldobja). Ekkor egy gyors  értékelés után hasonló módon szétosztjuk a II. kor kártyáit (itt megfordul a körbeadás sorrendje), majd ha azzal is végeztünk, a III. kor pakliját is (itt pedig visszafordul az irány). Pontot szerezni sokféleképpen lehet, a siker leginkább a különböző típusú kártyák jó kiválasztásán és felhasználásán múlik:

A barna és szürke kártyák nyersanyagokat illetve kézműves termékeket adnak, melyek a többi létesítmény és csodaszintek megépítéséhez szükségesek.
A kék civil kártyák simán pontokat érnek a játék végén.
A sárga kereskedelmi kártyák a pénzzel való gazdálkodásban segítenek (pénz kell az építkezéshez, a szomszédtól való vásárláshoz, sőt pontot is ér a játék végén!).
A zöld tudománykártyákon lévő szimbólumok sorozatként gyűjtve érnek pontot a játék végén.
A piros katonai kártyák a korok végén hozhatnak pontokat: szomszédainkkal egyenként külön-külön összehasonlítva katonai erőnket az erősebb (az aktuális kortól függő mennyiségű) pontot kap, a gyengébb pedig elbukik egy pontot.
A III. korban érkező lila céhkártyák pedig valamilyen speciális szempont szerint érnek pontot a játék végén (pl. minden tablónkon lévő sárga kártya további pontokat ér). A harmadik kor végén jöhet az értékelés, minden játékos a szabályoknak megfelelően kiszámolja a pontjait, akinek a legtöbb van , az nyer.

Ha nagyon ráéreztél a játékra, és szeretnél még sokáig játszani, akkor érdemes beszerezni a kiegészítőket:

A Vezetők , az Armada  illetve  a már említett  Párbaj, és kiegészítője a Panteon hosszú időre biztosítja a 7 csoda játékélményét.