tel: +36702332203      e-mail: info@legjobbtarsasok.hu

legjobbtársasok-blog

Tàrsasjàtèk mechanizmusok

2021.02.24 14:27
Tàrsasjàtèk mechanizmusok

A leggyakoribb jàtèkmechanizmusok.

Tàrsasjàtèk vàlasztàs, vàsàrlàs előtt termèszetes dolog, hogy minèl több informàciót igyekszünk beszerezni a kiszemelt jàtèkról, mivel nem szeretnènk,hogy esetleg a polcon porosodjon. A legelső, amit ilyenkor megteszünk,hogy a különböző kategóriàkat vesszük szemügyre, ès eldöntjük,hogy csalàdi, parti, vagy pèldàul stratégiai jàtèkok közül vàlasztunk. A tovàbbi szűrèshez nyújtanak segítsèget az ún. jàtèkmechanizmusok. Kàrtyàkkal szeretnènk jàtszani? Dobókockàs ,tàblàs tàrsasok érdekelnek? Területfoglalós vagy munkàslehelyezős, esetleg absztrakt jàtèkok èrdekelnènek? Nyomozós, törtènetvezèrelt, logikai fejtörős jàtèkok vonzanak? A játèkmechanizmusok ismeretèvel ki tudjuk szűrni a rengeteg jàtèk közül azokat, amelyek közül majd választani szeretnénk. A legismertebb nemzetközi tàrsasjàtèk adatbàzis a boardgamegeek pèldàul több, mint 50! jàtèkmechanizmust ad meg, ami nyilvàn túl sok, ezèrt csak a leggyakrabban hasznàltakat szeretnènk felsorolni az alàbbiakban.

Akkor lássuk a leggyakoribb, a játékismertetőkben legtöbbet említett játékmechanizmusokat:

1. A Draftolás

A draftolás nem más, mint kártyaválogatás, kiválasztás. A játékosok bizonyos számú kártyát kapnak, majd eldönthetik, hogy ezekkel mit kezdenek, a lényeg, hogy bármit döntenek, azzal befolyásolják a játékostársuk lépéseit is. Ilyen játékok például: Draftosaurus ( már a cím is utal a mechanizmusra), a 7 csoda, Sushi Go, Pontsaláta,

2. Munkáslehelyezős társasjátékok

Az egyik legnépszerűbb mechanizmus, a lényege, hogy az akciók, amiket végrehajtunk majd a játék során, egy munkás lehelyezésével aktiválódnak. Egy bizonyos mezőre letesszük munkásunkat, és a mezőn látható akció jelzést végezzük el ezáltal. A legismertebb ilyen társasok: A Nyugati királyság sorozat , a Stone Age, Viticulture, Century sorozat, World Monuments, a Prehistory, és még a Robinson Crusoe

3. Pakliépítős társasjátékok

A játékosok azonos pakli kártyával kezdenek játszani, a parti folyamán pedig igyekeznek ezt a paklit úgy tökéletesíteni a lapok eldobásával, és újak húzásával, hogy a stratégiának legmegfelelőbb lapokból álljon. A mostanában megjelent Aeon' s End Legacy társasjáték is ezt a mechanizmust használja.

4. Legacy típusú játékok

A Legacy játékokban a játékmenet állandó változásban van, ami nagyrészt döntéseinknek köszönhető. Még a szabályok sem állandóak, és új játékelemek is kerülhetnek be a játékba. Lehetséges, hogy az egyik játékelemet meg kell semmisítsük, a másikra meg valamit fel kell írjunk stb. A játékmenetet egy sztori keretében visszük végig. Ez a játékmechanizmus manapság nagyon divatos, a legfelkapottabb ilyen játékok pl: Pandemic Legacy 1.-2. , és a T.I.M.E sorozat,

5. Roll and Write

Guríts majd írjál...Ezekben a játékokban az akciót - kockadobás, vagy laphúzás- követően le kell jegyezni az aktuális akciónk eredményét a mellékelt jegyzettömbre. A szerencsefaktor itt nagyobb, mivel nyilván nem tudhatjuk, hogy mennyit gurítunk, vagy épp milyen lapot húzunk..A Roll&write típusú társasok viszonylag rövid játékidőt vesznek igénybe, a szabályok is egyszerűek, az áruk is kedvezőbb, 5-6000,-Ft körül lehet megvenni őket. Ide tartozik a Magyar Társasjátékdíj 2018. győztese a Szüret, a nagy kedvenc Ganz Shön Clever, a Vasútvonal társasok.

Ide sorolhatunk még egy hasonló mechanizmust: a Flip and Write -ot , amelyben kártyafelhúzás után kell írogatnunk. Ilyen játékok: Metro X,  Köszöntünk álmaid városában!, és a Kartográfusok. 

6. Dedukciós társasjátékok

A dedukció jelentése: bizonyítás, logikai levezetés. A nyomozós, rejtély és feladványmegfejtős játékok tartoznak ebbe a kategóriába. Ide sorolható pl: a Sherlock nyomozós játék, a Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban, a Bűnügyi krónikák, az Exit és a szabadulópaklis játékok, és a misztikus témájú Mysterium, vagy a Túlvilági történetek is.

7. Absztrakt stratégiai társasjátékok

Az absztrakt társasok legfőbb jellemzője, hogy nincs története a játéknak, a célunk valamilyen geometrikai alakzatot, mértani formát létrehozni. A legkedveltebb ilyen játék az  Azul  mindhárom verziója, a Sagrada, Photosynthesis, a lapkalehelyezős játékokból a Patchwork, Punto, Axio, és a Qwirkle.

8. Blöffölős partijátékok

A blöffölés játékostársunk elbizonytalanítása, félrevezetése valamilyen hamis információval, vagy cselekedettel. Mostanság legnépszerűbb ilyen játékok: a Notthigham Bírája, a Kamu, Spicy, Csótánypóker, Skull-koponyák játéka, Rettegés éjszakája- vérfarkas, Chachapoya,