tel: +36306489323      e-mail: info@legjobbtarsasok.hu

legjobbtársasok-blog

Bűnügyi krónikák

2021.08.19 15:22
Bűnügyi krónikák

Bűnügyi krónikák társasjáték ismertető

A társasjátékok evolúciója az utóbbi években felgyorsult, jobbnál jobb játékokkal játszhatunk, sok eredeti ötlet került megvalósításra, mint például a mobilapplikációval együtt játszható társasjátékok.

A Bűnügyi krónikák játékban a virtuális valóság és társasjáték kombinációja adja azt az egyedi élményt, ami miatt a játék folyamatosan a sikerlisták élén tanyázik, és számos díjat illetve jelölést tudhat magáénak. Az alapjáték- ami napjainban Londonban játszódik- 2018.-as megjelenése óta további változatok készültek, a " Bűnügyi krónikák: 1400. " és a nemrég megjelent " Bűnügyi krónikák:1900". Az előbbi a középkorba viszi el a játékosokat egy kis nyomozásra, az utóbbi a századforduló világát idézi meg Párizsban. A játékok szerzője: David Cicurel, kiadója pedig: Lucky Duck Games. A magyar verziók a Gémklub gondozásában jelentek meg.

 A bűnügyeket helyszíntáblák, szereplőkártyák és bizonyítékkártyák segítségével lehet megoldani.Ezeken találhatók a QR kódok, amiket beolvasva az okoskészülékünkön jutunk virtuálisan értékes információkhoz.Az alkalmazásban automatikus beolvasás van, ez megkönnyíti a játékmenetet, nem kell sokat "szórakozni" a kódokkal. 

A helyszíntáblák beolvasásával az adott helyszíre érkezünk. A szereplőkártya beolvasásával az adott szereplővel lépünk kapcsolatba. Ekkor két lehetőségünk van: vagy egy másik szereplőről kérdezünk, vagy valamilyen bizonyíték felől érdeklődünk. Ehhez azt a kártyát kell beolvasnunk amelyikről kérdezni szeretnénk, és a karakter arról fog beszélni. Ha elakadunk a történetben, és nem tudjuk merre tovább, akkor különböző karakterek segítségét kérhetjük: 

Az orvos a holttestről ad információkat, a hacker a különféle kütyük,szerkezetek működésében segíthet, a tudós a bűnügyi helyszínen lévő tárgyakról adhat fontos információkat, a kriminológus pedig a gyilkosságok körülményeit vizsgálja és adja tudtunkra.

Mielőtt azonban nekilátnánk az első bűnügy felderítésének - úgy mint a számítógépes játékok esetében- egy demo pályán begyakorolhatjuk a játékmenetet. Ez azért is jó dolog,mert nem kell játékszabályt olvasgatnunk és értelmeznünk, egyből kezdhetünk nyomozni.

A játékban az időnek kulcsszerepe van. Minden egyes alkalommal, amikor valamilyen interakció történik, 5 perc telik el a nyomozás idejéből. Amikor új helyszínre utaztok, az már 20 percetekbe kerül. A készítők úgy írták meg a történeteket, hogy bizonyos karakterek csak meghatározott időben aktívak, ha kifuttok az időből, rájuk már nem lehet számítani, tehát az idő nem a játékosok oldalán áll. Értelemszerűen minél kevesebb idő alatt oldjátok meg az ügyet, annál több pontot kaptok. 

A játék akkor ér véget, amikor úgy gondoljátok, hogy megoldottátok az ügyet. Ekkor el kell mennetek a rendőrfőnökhöz és jelentenetek kell. Egy sor kérdést kaptok majd, amikre válaszolni kell az általatok összegyűjtött bizonyítékokkal  a kártyák  beolvasása segítségével. Ezután nem marad más hátra, mint kattintani a " Megoldás" ikonra. 

Fontos: egy történet több fejezetből áll, amiket külön-külön is lejátszhattok önálló nyomozásként, de minden ilyen fejezet szereplői, részei kapcsolódnak korábbi fejezetekhez. Nagyon jó hír, hogy ha rendszeresen frissítitek a mobilapplikációt - ami ingyenes- akkor újabb rejtélyeket lehet letölteni, megoldani.

Összegezve: Az időlimittel kombinált játékmenet nagyon el van találva, vigyáznunk kell mennyit utazunk a helyszínek között, mert ugye 20 percekkel rövidül az időnk. Igazi közös nyomozós élményekben lehet részünk, mint a legjobb filmekben, sorozatokban. Aki vonzódik a különféle okoseszközök, és kiegészítői iránt, az imádni fogja a játékot, képzeljük csak el, mekkora élmény egy 3D virtuális szemüveggel szétnézni a bűnügyi helyszínen.