tel: +36702332203      e-mail: info@legjobbtarsasok.hu

legjobbtársasok-blog

Fedőnevek társasjátéksorozat

2021.05.26 14:02
Fedőnevek társasjátéksorozat

A  Fedőnevek társasjáték bemutatása

A Fedőnevek társasjáték legelső verziója a 2015-ös esseni játékkiállításon lett bemutatva. A  játék azonnal berobbant a köztudatba, és rövid időn belül a partijátékok egyik királya lett, a Dixit mellett, a több mint 5.000.000 eladott példányával. Népszerűségének titka: maga az egyszerűsége. Nincs holtidő, állandó interakcióban vannak a játékosok,  egy parti kb. 15-20 perc , a játékszabályokat  könnyű elsajátítani, így akár egy kezdő, a játékot még eddig nem játszó is csatlakozhat a már rutinosabb társasághoz. Maga a játék pedig olyan jó hangulatú, hogy még a vesztesnek is szórakoztató élményt nyújt.

Most az alapjáték, a Fedőnevek bemutatását olvashatod az alábbiakban.

A játékot 2 csapat játssza egymás ellen. A játék kellékei : 200 db kétoldalú szókártya, mindkét oldalán egy-egy szóval, megoldókulcs kártyák, 8db pirosügynök kártya, 8db kék ügynök kártya, 2db " járókelő" kártya, 1db kettős ügynök kártya, és egy bérgyilkos kártya. Időméréshez egy homokórát mellékeltek.

Első lépés: a 200db szókártyából 25 db-ot elhelyezzük egy 5x5-ös négyzetformába. Csapatokat alkotunk, majd választunk egy-egy kémfőnököt. Az egyik piros, a másik kék színnel jelölve. 
 A kémfőnökök kapnak egy kulcskártyát, ami színekkel jelöli, hogy az asztalra kirakott mely szavak mely csapathoz is tartoznak. A 2 csapat színén kívül vannak még szürke színnel jelöltek és egy feketével jelölt is. A játék
 témája szerint a szavak ügynökök fedőneveit jelentik, és mindkét csapat (piros és kék) feladata,hogy előbb lépjen kapcsolatba a saját ügynökeivel, mint a másik csapat a sajátjaival. A kulcskártya által mutatott szürke szavak az ártatlan járókelők, míg a feketével jelölt szó a bérgyilkos, akit jobb elkerülni.A kémfőnökök tudják mind a 25 ügynök valódi személyazonosságát, míg a csapattársaik csak a fedőneveket ismerik. 
 A kémfőnök mindig csak egy szót és utána egy számot mondhat. A szó az 5x5-ös alapon lévő szavakat kapcsolja össze, a megadott szám pedig infó arról, hogy a kódmester hány szóra utal. Az a csapat nyeri a játékot, amelyik minél hamarabb megtalálja a hozzájuk tartozó szavakat.

A kódmesternek figyelnie kell,hogy a kulcsszó könnyen kitalálható legyen a csapattársainak, de semmiképp ne utaljon olyan szóra, ami nem az övék. A csapattársaknak az okozhat nehézséget, hogy ha a kémfőnökük túl sok szóra utal, mert így nehezebb mindet kitalálni. Minden tipp után a kódmester közli a játékostársaival, hogy helyes volt-e a tipp. Ha igen, akkor az adott szót lefedik egy saját színű kártyával.Amennyiben egy járókelő kártyán lévő szóra tippel a csapat, de nem stimmel, akkor nincs gond, az ellenfél jön.De...nagy bajban lehetnek,ha a fekete bérgyilkos kártyára tippelnek és nem jön be: ekkor ugyanis azonnal vége a játéknak, és a másik csapat nyer.

A játék egyik nagy előnye, hogy számtalanszor újrajátszható, mivel a 200db szókártyából csak 25db van játékban, így végtelen a variációs lehetőség. Kb.15 perc alatt lemegy egy parti, és máris jöhet a visszavágó. A Fedőnevek tehát egy igazi, felnőtteknek szóló partijáték, aminek a hangulatát maguk a játékosok formálják.

Az alapjáték sikerén felbuzdulva a játék tervezője - Vlaada Chvátil- megalkotta a " Fedőnevek képekkel" és a " Fedőnevek négyszemközt" társasjátékokat, az előbbi játékban szavak helyett képek szerepelnek, míg a "négyszemközt" verzió a játék kétfős változata. Itt azonban nem állt meg a dolog, mert a fiatalabb,gyerek korosztályt is megcélozták az alkotók, amikor a Disney-vel szövetkezve kiadták a " Fedőnevek-Disney" játékot, amely szintén képeket kell kitalálni. Így már 8 éves gyerekek számára is elérhető az a bizonyos Fedőnevek feeling.